selamat datang

SELAMAT DATANG KE BLOG ABG POWER...

Wednesday, November 30, 2011

Ladang bro Sani...

Ladang bro Sani ni baru 4 bulan selepas tanam semula... 
perkembangan yg sgt cun...
Jarak antara lorong 12 kaki... senang nak kerja, kebun nampak kemas...
sistem pengairan guna sprinkler host.... modal besar sey...
kurang guna tenaga kerja. membaja, meracun serangga sekali jalan...
Semoga menghasilkan pulangan yg lumayan... Amin.



Ladang bro Yunos dilanda ribut

Salam sume...
Kali ni kita org paparkan ladang dari kekawan kita org.
Ladang bro Yunos ni kat Semerah, dlm 3-4 ekar... Tebu dah sampai masa utk dituai ttp telah dilanda ribut.
Sebelum dilanda ribut F*** nak ambik tp setelah dilanda ribut org F*** tak jd nak ambik....
katanya tak sesuai utk pasaran eksport...  sabar je la bro Yunos....
Insya Allah kita org akan pasarkan...





Wednesday, November 2, 2011

Musim tengkujuh kembali....

 Salam sume...
1 November 2011... musim tengkujuh dah datang....  kebun kita org dilanda banjir lg.




Anak benih tebu yg baru ditanam semula dah tengelam... 

 Garu kepala gatal ye bang..... ( ada kutu @ pening )
ambik batang tebu ni buat joran bole yek...

Awan mendung belum beralih lg..  setiap petang hujan rahmat.

Jalan nak masuk ke kebun pun dah becak, kuda kita org pun tak bole nak masuk... angkara longgokan tandan kelapa sawit pekebun lain punya....


Tebu pun dah kena serang ulat sebab lewat meracun serangga...


Thursday, October 6, 2011

Tebu oh tebu....

Salam sume.. 
Dah lama tiada update.  Tebu pun dah abis.  Gambar ini adalah pengeluaran sebelum puasa ari tu...
Sekarang kita org tgh buat penanaman semula dan pembersihan kebun.


Sesiapa ada stok tebu yg dah matang bole hubungi kita org....

Monday, April 11, 2011

Bro Rosli.... peniaga pasar malam....

Malam sabtu yg lepas, kita org gi tgk salah seorang pelangan kita org meniaga kat JB. Bro Rosli ni pelangan baru kita org. Dia cakap meniaga kat JB best...  betul ke???  apa yg kami paparkan dlm video ni, itulah kenyataan ye....


video

Friday, April 8, 2011

Fuhhh.... dah bersawang blog tak update....

 salam sume...  lamanya tak update blog ni.
tak de idea, tak de bahan....
kebun pun dah semak tgh buat pembersihan, ada sapa2 yg ada pekerja lebih bole bg pinjam utk bersihkan kebun....  (gambar kebun semak tak bole upload segan)

kita upload gambar lame je ye


tebu utk pelangan


ni salah seorang pelangan tetap tebu kita org. bro harun rengit....





Friday, October 29, 2010

Lawatan ke kilang baja...

Semalam kita org buat lawatan ke kilang baja di Kluang. saje nak tgk proses pembuatan baja organik.

Baja organik dari sisa tempurung sawit yang telah dibakar dgn boiler...  baja ni kita org telah cuba kat tebu dan hasilnya membrangsangkan. gunakan masa tumbesan awal kerana ia akan menghasilkan anak tebu yg sihat. kos yg lebih murah berbanding dgn baja organik lain dan baja kimia. Satu tan RM 500 (dulu  RM 450 skrang dah naik sbb permintaan tinggi)  
Tauke kilang kata arga pasaran RM 650/tan (tak tau betul ke tak). permintaan tinggi dari pekebun sayur & buah-buahan dari Cameron Highland.

Bahan awal yg belum diproses.

Stok

Baja yg telah diproses dan diasingkan dari bendasing

stok baja sedia utk dijual

 ni la tokey yer... jowo punggur darat 

Baja yg baru dibeli terpaksa disimpan di rumah, kat kebun dah tak selamat ada penyamun tarbus!!!  (jadi stor la umah aku)

Sesiapa yg berminat nak baja ni bole sy jumpakan dgn tokey yer.... nak tahu pasal baja ni lebih lanjut ...   http://seraipower.blogspot.com/p/produk-tani.html

Thursday, October 28, 2010

Relax minda....

Kebun dah mula semak...


sekarang dah bersih...


sebab kita ada abg power!!!!!

Monday, October 25, 2010

Fasa 4 bermula...


Salam utk sume...  lama dah tak update blog ni. 

Sedikit perkembangan yg telah kami buat selepas raya ni, pertambahan kawasan utk fasa 4. Utk sistem kali ni kami buat lubang dgn jarak 8 x 8. Saje tukar cara utk perbandingan. 







Harap maaf kualiti gambar kurang elok...

Wednesday, May 19, 2010

serai oh serai ....

SERAI....
dah lama tak menyerai.  ini sebahagian serai dari tanaman di Pt Hailam. 2 ari lps tokey WSC tepon nak serai, jd jengok2 la serai yg ada di Pt Hailam. ada lg rupanya dan dah bole potong.




ni adik aqib yg menemankan aku menyiang serai...

Terbaru dari ladang 19/5/2010

Fasa 1



  







Fasa 2









Salam sume...
sedikit gambar yg baru di ambil semalam.  
aktiviti biasa merumput, buang pelapah, membaja, mengambus, meracun.

Thursday, March 11, 2010

Lagi aksi melampau....



Fasa 4/5/6... Sedang dalam proses pembersihan

Proses meracun dah dilakukan, ttp pembakaran tak dapat dilakukan takut merebak ke kebun org lain... time bakar kena panggil bomba bantuan stanby...